Niet uiteen vallen bij grote levensbeslissingen

Er is iets aan de huidige omstandigheden waarin we ons bevinden, dat me erg doet nadenken over mijn leven. Leef ik het wel goed, zit ik in de juiste richting qua werk, zijn mijn extra psychologische studies de vertraging en financiële kosten wel waard, draait mijn business wel goed genoeg om er te blijven voor gaan, .... Mijn hoofd staat op ontploffen.


Deze levensvragen zijn voor veel mensen herkenbaar denk ik


=> Verhuis ik naar een nieuwe stad?

=> Start ik met een nieuwe job?

=> Hoe ga ik om met een relatiebreuk en ga ik op zoek naar een nieuwe vriend(in)?Waarom hebben we het zo moeilijk met veranderingen


Verandering, hoe groot of klein ook is iets waar ons brein moeilijk mee overweg kan. Onze hersenen functioneren het best in routine, aangezien dat het minst energie van hun vergt. We hebben het al lastig met kleine veranderingen zoals het aanpassen van het uur waarop we gaan slapen. Laat staan wat er gebeurt bij grote aanpassingen. Het bezwaart onze emotionele en fysieke balans. We moeten uit de 'slaapmodus' geraken en ons brein en lichaam verzet zich daartegen.


Jouw beslissing moet niet meteen de beste beslissing ooit zijn


Een deel van de druk die we onszelf opleggen komt van het foute idee dat de beslissing die we nemen direct 100% juist moet zijn. Als ik nu beslis mijn job te verlaten en te gaan voor iets anders, dan moet dit mijn droomjob zijn. Of als ik de zaken nu stopzet met mijn huidige vriend, zal de volgende dan wel de ideale zijn? Waarmee ik heel mijn leven moet spenderen, kindjes mee moet maken, enorm verliefd en gelukkig zijn?


Er zegt niemand dat de beslissing die je op dit moment neemt gevolgen heeft voor heel je leven. Je kan nog zo vaak beslissen je leven een andere kant uit te sturen.Je verleden is een sunk cost:


De energie die we reeds in iets hebben gestopt tellen we vaak mee in onze beslissingen. Maar laat ik even de econoom in mij naar boven komen. De moeite die je reeds hebt gegeven (het aantal jaren dat je al gestudeerd hebt, het geld en de tijd dat je al in een onderneming gestopt hebt, ...) is een sunk cost. Stel jezelf even de vraag of je liever nog twee jaar doordoet in iets wat niet helemaal goed voelt. Verlies je uiteindelijk niet veel meer tijd, energie en motivatie om hartgrondig vast te bijten in iets dat voor jou niet juist is?


Neem geen beslissingen in pure emotie


We hebben allemaal wel eens een moment waarop het leven wat verkeerd lijkt te gaan. Waarop je het gevoel hebt dat alle beslissingen die je genomen hebt, de foute waren. Dus probeer geen belangrijke beslissingen te nemen wanneer je erg geëmotioneerd bent. Je hebt misschien de neiging alles stop te zetten en met een nieuwe lei te beginnen. En wie ben ik om je te vertellen dat dat de verkeerde beslissing is. Maar gun jezelf altijd even tijd. Probeer je energie terug op punt te krijgen, door een aantal dagen hoofdzakelijk op jezelf gericht te zijn. De dingen te doen die je graag doet. En even ruimte te laten om terug tot bedaren te komen. Het kan zijn dat je vanuit je sterkte terug helemaal andere kanten wil uitgaan.


Ik hou me bijvoorbeeld vast aan het feit dat ik als mijn meest ontspannen en heldere zelf, absoluut voor een toekomst in de psychologie wou gaan. Dat mijn hart ervan begon te kloppen en dat ik met mijn enthousiasme geen blijf wist. En die stemming is veel beter om me op te baseren, dan de plaats van stress en stuurloosheid waar ik me nu in bevind.Is het een externe of interne verandering die moet gebeuren?


De grootste tip die ik je kan geven is om vooral eerst te kijken naar verandering binnenin jezelf. Ben je niet erg tevreden met je werksituatie omdat je bijvoorbeeld erg veel werk in je schoot geduwd krijgt en omdat je prestaties niet voldoende opvallen? Dan is het essentieel dat je jezelf even de vraag stelt: Zal ik deze mindset ook meenemen naar een volgende job? Zal ik me daar ook uitsloven en vergeten mijn grenzen te stellen, zal ik me daar ook op de achtergrond laten verdwijnen omdat ik nu eenmaal niet graag opval?


Wanneer het laatste eerder het geval is, mag jij nog tienduizend keer de situatie aanpassen, dezelfde problematieken zullen altijd terugkomen. En dat zeg ik niet om jullie extra te demotiveren. Het heeft juist iets van schoonheid dat de kracht voornamelijk bij onszelf ligt, en niet erg afhankelijk is van externe omstandigheden.Nog tips over hoe jij grote levensveranderingen aanpast? Stuur me een berichtje op Instagram. Ik hoor graag van jullie.


Groetjes, Rani

10 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

© 2019 created met Wix.com

Rani Vandevyvere

Marke, België

info@onest.community

0700.486.290